Jak stosować olej kokosowy? 42 zastosowania dla zdrowia i urody

jak stosować olej kokosowy
Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z olejem kokosowym (uznawanym za najzdrowszy olej świata), jak go przechowywać, gdzie go kupić i czy ma jakieś zalety, to odpowiem na twoje pytania :).

Raz na jakiś czas, jeden z olejów zostaje szumnie nazwany najzdrowszym olejem świata. Moim zdaniem takie porównania nie mają sensu, bo jak tu porównać olej z czarnuszki, olej z pestek malin, olej lniany albo ten z krokosza? Każdy ma inne właściwości, jeden wypada lepiej na jednym polu, drugi na drugim. Nie ma jednak wątpliwości, że olej kokosowy jest bardzo zdrowy, wartościowy i ma dobry stosunek ceny do właściwości.  Złożony jest głównie ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie podwyższają cholesterolu, a sprawiają, że jego poziom maleje. 
Olej ten jest bardzo wartościowy także dlatego, że nie musimy go emulgować i bardzo łatwo go przyswajamy. Jeśli ktoś ma po tłuszczach problemy z żołądkiem, kokosowy będzie wybawieniem :).
Olej kokosowy zawiera także kwas laurynowy, który przekształcamy na monolauryn – substancję bakteriobójczą, antywirusową  i zwalczającą grzyby:)  Dlatego poleca się go przy różnych chorobach, np. przy zapaleniu płuc, ale też profilaktycznie. Jako ciekawostkę dodam, że kwas laurynowy jest obecny z mleku matki i wspomaga odporność maluszków.
Potrzebny jest w leczeniu chorób serca, cukrzycy , a także Alzheimera czy mukowiscydozy – to ze względu na obecne w nim średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT).
Można go jeść  łyżeczką, ale jeśli nie jesteśmy do tego przyzwyczajeni, to skończymy z biegunką. Jeśli zależy nam na właściwościach zdrowotnych oleju, można jeść łyżeczkę dziennie przez pierwszych tydzień, dwie łyżeczki przez drugi i trzy przez trzeci. A potem warto zrobić krótką przerwę.
Ja olej w ten sposób spożywam rzadko – czasami zjem łyżeczkę albo dwie. Mówię “zjem”, bo olej przypomina z wyglądu smalec – jest sprzedawany w słoiczkach i ma stałą konsystencję, płynny staje się w temperaturze 20 stopni Celsjusza i wyższej. 
Może pora na zastosowania 🙂
  1. Do smażenia, nadaje potrawom bardzo ciekawy smak, a przy tym jest niezwykle lekki i zdrowy. Polecam szczególnie do naleśników :).
  2. Jako odżywka do paznokci (wmasowujemy go w skórki i płytkę)
  3. filtr przeciwsłoneczny
  4. olejowanie włosów
  5. Jako dodatek do smoothie
    zobacz też : jak zrobić smoothie? 
  6. Jako dodatek do kawy 
  7. balsam do ciała
  8. jako naturalny dezodorant (w połączeniu z sodą oczyszczoną). Nie stosuję tego sposobu, ale warto o nim wiedzieć.
  9. balsam na rozstępy
  10. demakijaż
  11. olejek do kąpieli
  12. genialna baza do peelingu, wystarczy dodać do niego cukier
  13. naturalny balsam do ust
  14. albo scrub do ust , jeśli połączymy w proporcjach 1:1 z cukrem
  15. na alergię! To jest mega ciekawe zastosowanie, które u niektórych działa – odrobinkę oleju wmasowujemy wewnątrz nosa, np. patyczkiem higienicznym. Myślę, że to działa przez blokowanie dostępu do nosa niektórym alergenom.
  16. na ukąszenia komarów
  17. jako olejek do opalania
  18. na ból gardła, jeśli wypijemy z ciepłą wodą
  19. jako baza przy ssaniu oleju
  20. naturalna oliwka dla dzieci
  21. naturalny jednoskładnikowy lubrykant
  22. do peelingu twarzy, w proporcjach 1:1 z sodą oczyszczoną
  23. na suchą skórę głowy
  24. i suchą skórę generalnie – łokcie, pięty…
  25. odżywka do rzęs
  26. do usuwania pozostałości wosku po depilacji
  27. do nabłyszczania skórzanych butów i obić
  28. do nabłyszczania drewnianych powierzchni
  29. do czyszczenia metalowych przedmiotów
  30. natłuszczanie opornego zamka błyskawicznego
  31. odżywka do kociej lub psiej sierści
  32. i jako maść na swędzące ślady po ukąszeniach u psów czy kotów
  33. jako olej do sałatek
  34. do smarowania tostów, zamiast masła
  35. natłuszcza blachy do pieczenia
  36. do smarowania kanapek zamiast masła i margaryny
  37. do smarowania poduszek na kocich i psich łapkach
  38. jako dodatek do kociego i psiego jedzenia (wspomaga usuwanie zjedzonej sierści)
  39. balsam do pupy niemowląt
  40. łagodzi poparzenia słoneczne
  41. przyspiesza gojenie ran
  42. odżywka na końcówki włosów
Plus oczywiście działanie zdrowotne i niezliczone pomysły na dodawanie oleju do domowych kosmetyków od past do zębów, przez mydła, balsamy czy… środki zwalczające wszy. Inne inspiracje znajdziecie w licznych wegańskich przepisach – oleju można użyć zarówno do zrobienia wegańskiego majonezu, jak i podkręceniu domowego masła orzechowego.
Jak ja stosuję olej? Głównie jako balsam, olejek do kąpieli i przy ssaniu oleju. Lubię czasami zjeść łyżeczkę dla dodania sobie energii, ale jednak wygodniej jest dodawać go do smoothie, albo kawy :). Za to nic na świecie nie zastąpi mi jajecznicy na oleju kokosowym, wszystkie masła i masełka ziołowe mogą się schować 😀 Olej kokosowy nie zmienia smaku smażonych na nim potraw. Z drugiej strony – pozwala na wydobywanie ich prawdziwego smaku, np. ja na nowo odkryłam dzięki niemu naleśniki 🙂 Nie jest podatny na przypalanie, więc nie wyobrażam sobie fukcjonowania w kuchni bez niego :). 
Jaki olej kupić i gdzie? 
Koniecznie nierafinowany i tłoczony na zimno. Inny jest bezwartościowy. Typowy słoiczek ma 200 gram i kosztuje ok 15-20 zł. Dużo bardziej opłaca się kupować większe opakowania, np. kilogramowe. Olej można kupić przez internet, w większych marketach oraz sklepach ze zdrową żywnością.
Warto porównać ceny np. na ceneo :

var script = document.createElement(“link”);
script.setAttribute(“type”, “text/css”);
script.setAttribute(“href”, “http://app.ceneostatic.pl/common/style_ap/searchbox/style.css”);
script.setAttribute(“charset”, “utf-8”);
script.setAttribute(“rel”, “stylesheet”);
var head = document.getElementsByTagName(“head”)[0];
head.appendChild(script);

Łyżeczka oleju kokosowego waży 15 gram i ma ok. 130 kcal
Jednak jeśli nie decydujemy się na spożywanie go na surowo, jest bardzo wydajny – do smażenia wystarczy tyle, co nabierze się na czubek noża.
Olej najlepiej jest przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, np. ciemnej szafce. Jest dość stabilny, więc ciężko go zepsuć :).
Jeśli macie jakieś ulubione patenty na olej, dzielcie się w komentarzach. 
A jeśli macie dziadka czy babcię z Alzhaimerem – olej będzie świetnym prezentem, który wspomoże ich zdrowie.

UWAGA: Olej kokosowy w promocji tutaj 

PS. zachęcam do udziału w konkursie (klik) 🙂 


Być może zainteresują Cię także teksty :

dopisek : olej kokosowy robi się coraz bardziej popularny, własnie wypatrzyłam go w ofercie jednego z dyskontów (klik) :))

Niektóre teksty widzą tylko subskrybenci (nie lądują na “głównej”) –

 jeśli chcesz być na bieżąco, zostań obserwatorem w google lub na bloglovin 🙂 A jeśli dany tekst Ci pomógł, sprawisz mi przyjemność, jeśli klikniesz +1 w g+ pod tekstem 🙂

Follow on Bloglovin

grafika : sxc.hu + canva

Komentując oświadczasz, że znasz regulamin

Uściski, Ania

Podziel się

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
aniamalujeLukaszAnita M Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Lukasz
Gość

Kupując olej kokosowy należy pamiętać o zielonym znaczku “żaby” – certyfikat oznaczający, że produkcja tego oleju nie przyczyniła się do niszczenia lasów deszczowych.

aniamaluje
Gość

🙂

Anita M
Gość
Anita M

Niedawno pisałam o oleju kokosowym na blogu. Używam go głównie w celach kosmetycznych. Uważam, że pod tym względem jest rewelacyjny. Nie rozumiem tylko czegoś . Olej, który opisałam był bio, nierafinowany, tłoczony na zimno. Mocno pachniał kokosem i tak też smakowały potrawy. Cena około 100 zł za litr. Natomiast używałam także tych tanich, promocyjnych, więc skoro one również są nierafinowane i tłoczone na zimno dlaczego absolutnie kokos jest niewyczuwalny zarówno w smaku jak i zapachu? Pytam bo może znasz odpowiedź. Trudno mi zaufać tym tanim odpowiednikom.